cbt
מה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)?
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (באנגלית: CBT, Cognitive Behavioral Therapy) הוא טיפול פסיכולוגי המבוסס על שילוב של רעיונות מהטיפול ההתנהגותי והטיפול הקוגניטיבי. השיטה מהווה חלוץ בישראל ומיושמת במגוון בעיות נפשיות התנהגותיות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) מבוסס על שיטה הרואה את נפש האדם כמתרחשת בשלושה מישורים: מישור התפיסה – הקוגניציה (cognitive), מישור ההתנהגות (behavioral) ומישור הרגש.
הנחת הבסיס היא כי קיימים יחסי גומלין דו סטריים בין שלושת המישורים. כתוצאה מכך, המישור הרגשי תלוי במידה רבה בשני המישורים האחרים. כלומר: מושפע מהקוגניציה וההתנהגות. בנוסף, תהליכים קוגניטיביים נרכשים בין השאר, בתהליכי למידה הדומים ללמידה ההתנהגותית.
במה יתמקד הטיפול בשיטת CBT ?
רוב הטיפולים מתמקדים במחשבות, התנהגויות, רגשות ותחושות. בחינה שלהן בסיטואציות שונות, הכרתן, וניתוח יחסי הגומלין בניהם. בטיפול מעודדים היזכרות רגשית בסיטואציות מהעבר וההווה, העלאת מחשבות האוטומטיות וזיהוין, עיבוד רגשי שלאחריו תתבצע בחינה של המחשבות ומידת הרציונליות והפונקציונליות שלהן עבור המטופל.
מטרת הטיפול היא לסייע למטופל לזהות, לבחון ולאתגר מחשבות ואמונות בקשר לעצמו, לעולם ולאחרים ובקשר לעתיד, שגרמו לרגשות לא נעימים ולתגובות והתנהגויות לא פונקציונליות.
שיטת ה – CBT כוללת בתוכה כמרכיב מרכזי גם את החלק ההתנהגותי (behavioral), שמהווה את הצלע השנייה של הגישה. בהתאם לכך, בטיפול CBT נדגיש גם את היישום המעשי ותרגול התנהגות חלופית . לעיתים שינוי התנהגות, גם ללא הבנת עיוותי החשיבה בקוגניציות, עשוי להיות מספק ליצירת השינוי.
במצבים אשר זוהו כמעוררי חרדה עבור המטופל יעשה "טיפול בחשיפה", במסגרתו יחשף המטופל, בהדרגה ובפיקוח, למצבים אשר זוהו אצלו כמעוררי חרדה. המטופל יקבל כלים וירכוש טכניקות בכדי ללמוד לשלוט בחרדה ולהתמודד עם המצבים המובילים אליה (כגון: : תרגילי חשיבה, תרגול נשימות והרפיה).
למרות שלעתים קרובות אנו לא יכולים לשנות את האירועים בחיינו, אנחנו יכולים לשנות את האופן שבו אנו מגיבים לאותם האירועים ואנחנו יכולים ללמוד כיצד לנהל את מצב הרוח שלנו.
מהן שיטות הטיפול הנפוצות ב – CBT?
שיטות הטיפול יעשו בהתאמה אישית למטופל, לקשייו והעדפותיו.
שיטות הטיפול יכללו הדרכה פסיכולוגית על הבעיה, מקורות הבעיה ודרכי הפתרון,
ניטור ומעקב עצמיים,
טיפול בעיוותי חשיבה, והבנייה קוגניטיבית מחודשת (בחינת המחשבות והמידה בה הן משרתות את המטופל או פוגעות בו ובאיכות חייו ושינוי שלהן).
חשיפה הדרגתית ומבוקרת במציאות ובדמיון,
אימון בכישורים חברתיים,
שיטות של שליטה עצמית אקטיבית ופסיבית,
הקהיה שיטתית, משולבת בהרפיה על ידי היפנוזה וחשיפה הדרגתית לגורם המאיים (השיטה פותחה על ידי ג'וזף וולף בעיקר עבור בעיות חרדה).
כלכלת אסימונים,
משחקי תפקידים,
טכניקות הרפיה, ועוד
במה שונה שיטת CBT משיטת טיפוליות אלטרנטיביות?
שיטות אחרות אלטרנטיביות, רואות את הרגש כפועל יוצא של האירוע, ולא כפועל יוצא של הפירוש התפיסתי הקוגניטיבי שהאדם נתן למציאות.
בגישות אלו הקשר בין האירוע לרגש תלוי ב"כוחות הנפשיים" ב"עבר הרחוק" וב"אישיות" – גורמים שלאדם אין השפעה ישירה ומהירה מודעת אליהם.
מאידך, שיטת ה – CBT מאמינה ביכולתו וכוחו של האדם לעשות שינוי במצבו . אדם שחווה בעברו טראומה, יוכל עפ"י שיטה זו לתת לה פרשנות שלילית שתשפיע על הרגשתו ותגובתו, אך מאידך יוכל לתעל את הטראומה לכיוון אחר. לתת פרשנות שונה לחייו ולאופן בו הוא מנבא את עתידו, ויכולת הבחירה של האדם – היא בידו! ונתונה לשינוי!
לאלו בעיות מתאימה שיטת טיפול CBT?
טיפול CBT למעשה מורכב ממגוון רחב מאד של פרוטוקולים טיפוליים לבעיות שונות ומגוונות.
טיפול CBT מתאים לטיפול בפרט, בזוג ובמשפחה. הטיפול מיושם ככלי לפתרון בעיות מגוונות, בסביבות טיפוליות שונות כגון: מרפאות, מסגרות חינוכיות, מסגרות שיקומיות , מרכזי הדרכת הורים ועוד.
האם השיטה הוכחה מחקרית?
טיפול CBT הינו הטיפול הפסיכותרפויטי היחיד שיעילותו הוכחה מחקרית (כולל מרכיבי הגישה), ולו שנים רבות של הצלחה קלינית מוכחת. הטיפול המשולב הוכח במיוחד כיעיל בטיפול בהפרעות חרדה שונות, בדיכאון ובהפרעות אכילה.
טיפול CBT הוא הטיפול המומלץ לטיפול ע"י ארגון הבריאות העולמי.
האם טיפול CBT הוא טיפול יקר?
טיפול CBT הוא קצר טווח באופן משמעותי בהשוואה לטיפול בשיטות אחרות.
טיפול CBT הוא טיפול ממוקד מטרה. הוא מובנה ובמקרים רבים מסתיים לאחר כ- 14-16פגישות. במהלך הטיפול ייעשה ניטור ואיסוף מידע באופן שיטתי, המשגת הבעיה, טיפול, הערכת ביניים והערכת סיכום.
יודגש כי במידה ומדובר במחלות פסיכיאטריות או בקשיים הקשורים בהפרעת אישיות, הטיפול יהיה ממושך יותר.
שמעתי שבמהלך הטיפול קיימים שיעורי בית ומטלות. האם זה נכון?
זה נכון בדומה להליכה ל'מכון כושר', מטופל המעוניין לעשות שינוי במצבו יידרש לתרגול באופן שוטף. זאת, בשביל להמשיג נכונה את הבעיה, לנתח ולמדוד את השיפור/שינוי שחל במצבו. באופן זה תוצאות הטיפול יהיו נתונות למחקר ומדידה.
כמובן שמטלות הבית יהיו קשורות לנלמד בפגישה השבועית של הטיפול, ויהיו בבחינת יישום, תרגול והפנמה.
האם טיפול CBT יוכל לסייע לי לא להזדקק לטיפול תרופתי (פסיכיאטרי)?
ב – CBT MODIIN אנו מתמחים לעזור לאנשים להתמודד עם בעיות שונות באמצעות פסיכותרפיה. כלומר: באמצעות שיחה מעמיקה, שתחשוף את הקשיים ותסייע לחולל שינוי במציאות, מחוץ לחדר הטיפולי.
זאת, בניגוד לפסיכיאטר שמשתמש בתרופות לפתרון בעיות.
יודגש כי לא לכל אחד יש את הכוחות לעבור טיפול קוגניטיבי התנהגותי ללא תמיכה וסיוע רפואי. בנוסף, לעיתים מדובר בהפרעות קשות (העשויות להביא לידי סיכון עצמי/סיכון הסביבה). לכן ישנם מצבים בהם השילוב בין טיפול התנהגותי קוגניטיבי לבין הטיפול הרפואי ייתן את התוצאות הטובות ביותר.
ניתן לקרוא עוד על הטיפול באמצעות הקישורים הבאים:
- מה זה CBT?
- מבנה טיפול CBT.
- אילו שירותים טיפוליים מוענקים במכון CBT MODIIN ?
- איפה ניתן לקבל טיפול CBT?
יש עוד שאלות?
ניתן לקבל עוד תשובות באמצעים הבאים: