פעמים רבות ילדים מציבים בפני הוריהם דילמות מורכבות כיצד עליהם לנהוג. ילדים מעוררים בהורים רגשות מורכבים ומעורבים, שגורמים להורים לרצות לעיתים לפעול אפילו בדרכים הפוכות זו לזו. למשל, לדרוש מהילד עצמאות ומנגד, להקל עליו ולעשות במקומו. ילדים יכולים להפעיל את הוריהם ו״ללחוץ להם על הכפתורים״. מתוך כל הדילמות, ההתלבטויות והאמביוולנטיות, פעמים רבות הורים מודעים ומסורים צוברים תסכול וחשים שתפקודם אינו יעיל ומותאם מספיק לדרישות המורכבות מתפקידם כהורים. תהליך הדרכת הורים מסייע להורים להבין את ההשפעות שמופעלות עליהם, ועוזר להם לפתח ולסגל תפקוד הורי מודע, יעיל ומשוחרר יותר.
כשקשה לילד קשה גם להורים. קושי של ילד מעורר בהורה שלו חוויית מצוקה, התלבטות, ולעיתים חוסר אונים. קשיים של ילדים עלולים לעורר בעיות גם בדיאלוג הזוגי, כמו למשל ויכוחים כיצד לפעול, האשמות הדדיות או תחושת קיפוח הדדית סביב חלוקת העומס. לכן, תהליך הדרכת הורים תורם בו זמנית להתנהלות הורית וזוגית יעילות ומיטיבות יותר.
בין היתר מדובר במצבים של בעיות התנהגות, פחדים וחרדות, קשיי למידה, קשיים חברתיים, התקפי זעם, הסתגרות, חוסר גבולות, הרטבה, גמגום, מוטיבציה נמוכה מדי, קשיי שינה, הפרעות אכילה, דיכאון, הכשלה עצמית, התנהגות מִתְנַגֵדת ולעוּמָתִית, ועוד.
הדרכת הורים משמשת כלי יעיל ליצירת סביבה ביתית מיטבית שתומכת בהתפתחות תקינה של הילד מתוך מודעות לקשייו, עם הכוונתו לממש את כוחותיו ויכולותיו. ההורים לומדים לזהות נקודות קושי בתפקודם המעשי, כמו גם מעצורים רגשיים שמכשילים אותם בתפקודם, פעמים רבות מבלי דעת.
בתהליך הדרכת הורים אני מסייעת בהקניית כלים מעשיים להתמודדות עם קשיי הילד, וכדי לסייע לו להשיג את משימותיו ההתפתחותיות. למשל, לסייע להורים להציב גבולות תואמים או לייצר סביבה מאורגנת סביב "ילד מבולגן". במקביל, אני מתמקדת בחוויה הרגשית שמשפיעה על תפקוד ההורים. למשל, כשהזדהות עם הילד מגבילה את מרחב התמרון שלהם, או כאשר קשיים של הילד נוגעים בנקודות כאובות שלהם עצמם. למשל כאשר קושי חברתי של הילד מזכיר להם חוויות בדידות ודחייה שעברו בעצמם כשהיו בגילו. לעיתים הקושי של הילד מושפע מהתמודדות שעוברת על התא המשפחתי כמו למשל בעיה רפואית או כלכלית של ההורים. לעיתים הילד ״נלכד״ בתוך קונפליקט בין ההורים, כשכל אחד מהם רוצה שהילד יצדד בנקודת הראות שלו.
הדרכת הורים מתאימה גם במצבי קושי ומשבר, כמו למשל מוות, מחלה, פיטורין, גירושין, מתח בזוגיות, הפלה או טיפולי פוריות להולדת ילד נוסף. להבדיל, לעיתים גם מצבי שינוי "צמיחתיים" מעוררים בילד (או בהוריו) קשיי הסתגלות, למשל הולדת אח קטן או מעבר דירה. ניתן להיעזר בתהליך הדרכת הורים כדי לשפר את ההסתגלות לשינוי, למשל באמצעות הכנת הילד ותמיכה בכוחותיו.
הדרכת הורים עשויה לתרום רבות בהתמודדות עם גידול ילדים עם צרכים מיוחדים. למשל, ילדים עם אוטיזם, קשיים קוגניטיביים, נכות חושית או מוטורית או מבעיה רפואית כרונית ומתמשכת. בתוך הדרכת ההורים ניתן לעבד את העצב שמעורר האובדן של "הילד הפנטזמטי" אותו דמיינו לעצמם ההורים ולעבד את רגשותיהם כלפי הילד שקיים במציאות. במקביל, רוכשים ההורים כלים להקנות לילד מיומנויות התפתחותיות מרביות למימוש הפוטנציאל שלו ולהגברת עצמאותו. במידת הצורך הדרכת ההורים כוללת גם "Case Management", כלומר, סיוע בתיאום ובחיבור בין כל הממשקים והגורמים שמטפלים בילד, למיצוי מירבי של הזדמנויות ההתפתחות שלו.